Ton Koops / Beelden - Krommeweg 2 - 4515 RC IJzendijke - Tel. +31(0)117 30 20 65

 

Home.Biografie.Film Ton.Opdrachten.Beeldenroute.Exposities.Contact.
TON KOOPS / BEELDEN

Laatste update:

22 dec. 2011

Ton Koops, geboren 1944 te Waddinxveen, is sinds 1970 professioneel werkzaam als beeldend kunstenaar. In het jaar 2000 verhuisde hij van Giessen (N.Br) naar het West Zeeuws Vlaamse vestingstadje IJzendijke, waar hij ook zijn atelier en beelden tuin heeft.

 

Ton Koops woont en werkt sinds 2000 in Zeeuws Vlaanderen. Het vlakke land met zijn lage horizon en de weidse wolken luchten inspireren hem mateloos.

Zijn beelden lijken eenvoudig, maar zijn juist door de minimale uitbeelding zo fascinerend.

Hij selecteert daartoe wat voor hem essentieel is. Het is alsof hij de realiteit wil abstraheren maar daar gaat het hem niet om. Hij wil het pure zichtbaar maken.

De beeldtaal die hij gebruikt is zo helder en ongecompliceerd dat de relatie met de oorsprong nog duidelijk zichtbaar is. Zijn sculpturen hebben ondanks het ongenaakbare roestvrij staal waaruit ze zijn vervaardigd, een harmonieuze warme uitstraling.

De afgelopen jaren echter vormen oude gereedschappen een vast onderdeel van zijn beelden. Het zijn niet alleen de zuivere functionele vormen daarvan die hem sterk boeien, maar ook de verhalen daar achter. Hij weet deze werktuigen uit het oorspronkelijke context te halen en zo in een concept te plaatsen dat er een fascinerende, totaal nieuwe eenheid ontstaat. Op deze gedurfde manier van werken gaat hij de interactie met de beschouwer daarover aan.

 

Ton Koops exposeert op diverse plaatsen in binnen- en buitenland. Zijn werk werd door zowel particulieren, als bedrijven en overheden aangekocht. In de omgeving van Gorinchem, waar hij dertig jaar lang werkte, bestaat er een beeldenroute waarin veertien van zijn werken opgenomen zijn. Klik hier om naar de beeldenroute te gaan.

 

 

 

Het beeld "Vogels" dat in de tuin van Ton Koops staat.