BIOGRAFIE

Ton Koops (Waddinxveen 1944) is sinds 1970 professioneel werkzaam als beeldend kunstenaar. In 2000 verruilde hij het Noord-Brabantse Giessen voor het in de Zeeuws-Vlaamse polders gelegen IJzendijke. De weidsheid, het licht, de fantastische wolkenluchten en eindeloze vergezichten van het landschap bieden een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het resultaat hiervan, een breed scala van beelden en sculpturen, is te bezichtigen in zijn in IJzendijke gevestigde expositieruimte, beeldentuin en atelier. Het resultaat van ruim 50 jaar vakmanschap, noeste arbeid en eindeloos enthousiast experimenteren.


Qua stijl en materiaal maakte hij een sterke ontwikkeling door. Waar hij aanvankelijk herkenbare, figuratieve beelden in brons maakte, kenmerkt zijn latere stijl zich - geïnspireerd door Arp, Moore en Brancusi - door meer geabstraheerde bronzen beelden. In de loop der jaren evolueerden de sculpturen van rond naar vlak en hierbij veranderde ook de materiaalkeuze. Het brons werd langzaam vervangen door roestvrij staal. Dit leverde strakke, roestvrij stalen sculpturen in een driedimensionaal lijnenspel op , maar ook sterk geometrisch dynamische vormen van gebogen, gevouwen en gepolijst staalplaat. De beeldtaal is helder en ongecompliceerd; het pure wordt zichtbaar gemaakt. Ton weet zijn sculpturen, ondanks het ongenaakbare, kille roestvrij staal waaruit ze zijn vervaardigd, een harmonieuze warme uitstraling te geven. Recentelijk combineert hij oude, gebruikte gereedschappen met nieuw ijzer en roestvrij staal. Door deze werktuigen uit de oorspronkelijke context te halen weet hij daarmee een totaal nieuw en fascinerend concept te creëren.


De beelden en sculpturen lijken op het eerste zicht eenvoudig, maar fascineren door de minimale uitbeelding. Dit is de kern van zijn werk: zijn manier van werken, de kracht van zijn passie en unieke vormgeving is gelegen in de kunst van het weglaten en het bewaren van de essentie.

Ton Koops exposeert op diverse plaatsen in binnen- en buitenland. Zijn werken worden aangekocht door zowel particulieren, als bedrijven en overheden. In de omgeving van Gorinchem, waar hij dertig jaar lang woonde en werkte, zijn een veertiental werken van hem in een beeldenroute opgenomen.

Beelden in Beeld. West-Zeeuws-Vlaanderen - Ton Koops (YouTube)

Klik op de afbeelding om af te spelen

Het beeld "Vogels" dat in de tuin van Ton Koops staat.